Ana SayfaHABERLERBasın AçıklamasıTÜRKİYE’DE OKULLARIN NE KADARI DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLDİ?

TÜRKİYE’DE OKULLARIN NE KADARI DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLDİ?

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK’un Denizli’de okulların tatil edilmesiyle ilgili yaptığı basın açıklamasıdır.

Denizli’de son dört gündür yaşanan depremler nedeniyle okullarda eğitime bir gün ara verilmesi ile şu soru akıllara takıldı: “Riskli okullar depreme karşı güçlendirildi mi?”
Milli Eğitim Bakanlığı, son 5 yıl içinde okulların güçlendirilmesi için 137 milyon 662 bin YTL yatırım yaptığını söylerken, hala depreme karşı riskli okullar bulunmaktadır. Denizli’de okulların bir gün tatil edilmesi de bu iddianın doğruluğunu ortaya koymaktadır. Zira Denizli’deki okulların tamamı depreme karşı güçlendirilmiş olsaydı, deprem okullar için herhangi bir risk teşkil etmeseydi, okulların bir gün tatil edilmesine gerek kalmazdı.
 Ülkemizin büyük acılar yaşadığı 1999 depreminin üzerinden tam 10 yıl geçti. Ne yazık ki Türkiye hala depreme karşı eli, kolu bağlı durumdadır. Dolayısıyla aradan geçen 10 yılda yapılan çalışmalara rağmen depreme karşı hala ciddi bir mesafe kaydedemediğimiz açıktır. Denizli’de okulların deprem riskine karşı incelendiği söylenmektedir. Denizli’de 2007-2008 yılı verilerine göre; okul sayısı okul öncesinde 348, ilköğretimde 377, ortaöğretimde ise 104’tür. Denizli Valisi Yavuz Erkmen, bazı okullarda güçlendirme çalışması yapıldığını, bazılarında yapılmadığını açıklamıştır.
Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığı’nın şu soruları cevaplaması gerekmektedir:
Denizli’de bulunan okulların tamamı deprem riskine karşı incelendi mi ve riskli okullarda güçlendirme yapıldı mı?
Şayet Denizli’de bugüne dek incelenmeyen ve riskli olup, güçlendirme yapılmayan okul varsa -Vali’nin açıklaması güçlendirme yapılmayan okulların bulunduğunu doğruluyor- bunun bir günde yapılması nasıl beklenebilir?
Denizli’de güçlendirme yapılmayan okul sayısı nedir?
Niçin bu inceleme ve güçlendirme çok daha önceden yapılmamıştır?
Bakanlık okulların depreme karşı güçlendirildiğini ballandıra ballandıra anlatırken, Denizli’de okulların apar topar tatil edilerek incelenmesi ne anlama gelmektedir?
Riskli bulunan okullar için nasıl bir uygulama yapılacaktır?
Veliler çocuklarını okula gönderirken, büyük bir endişe yaşamaktadır. Özellikle Denizli’de okulların deprem incelemesi dolayısıyla apar topar tatil edilmesinden sonra bu endişe daha da artmıştır. Tüm bu olanlar göstermektedir ki, bugüne dek Denizli’de öğrencilerin yaşamı pamuk ipliğine bağlıydı.
Bilim adamlarının yakın zamanda büyük bir deprem beklediği gerçeği göz önüne alındığında, Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda daha titiz davranması ve çalışmalarını hızlandırması gerekirdi. Ancak görünen o ki, okulların güçlendirilmesi için ne kadar yatırım yapıldığını iştahla anlatan Bakanlık, yeterli çabayı göstermemiştir ve okullar hala deprem konusunda riskli konumda bulunmaktadır.
Unutulmamalıdır ki, gözden kaçırılan en küçük bir ayrıntı çocuklarımızın hayatını riske atacaktır. Denizli’de yaşananlar Türkiye’nin bir aynasıdır. Ülkemizde birçok il, ilçe ve köyde riskli okullar bulunmaktadır. İnceleme ve güçlendirme çalışmalarının çok daha önceden yapılması gerekirken, deprem riskiyle karşı karşıya kalınınca tedbir alınması oldukça düşündürücüdür. Çocuklarımız okullarında bile güvende değildir. Bu nedenle Bakanlık Türkiye genelinde riskli okulların sayısını açıklamalı ve geç olmadan okullarda güçlendirme çalışmaları tamamlanmalıdır. Felaket geldikten sonra başımızı taşlara vurmanın bir anlamı yoktur.
İnceleme ve güçlendirme; sadece okullarda değil, yatılı okullar, pansiyonlar, yurtlarda da yapılmalıdır. Riskli bulunan okullar tamamen boşaltılmalı ve buradaki öğrenciler başka okullara nakledilmelidir. Bu konuda hiçbir mali külfetten kaçınılmamalıdır. Çünkü çocuklarımızın hayatına paha biçilemez.
Ayrıca çocuklarımız depreme karşı bilinçlendirilmelidir. Deprem sırasında ve sonrasında yapılacaklar öğrencilere öğretilmelidir. Öğretmenler ve okul idarecileri de bu konuda eğitime tabi tutulmalıdır. Her okulda dönem dönem deprem tatbikatı yapılmalı, ihtiyaç listesi çıkarılmalı, ilkyardım kursu verilmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi