MANİSA ŞUBE BAŞKANIMIZ ALEYHİNE AÇILAN TAZMİNAT DAVASI REDDEDİLDİ

Milli Eğitim Eski Bakanı Hüseyin Çelik tarafından, Manisa Şube Başkanımız Kadir Recep Varlıakman aleyhine, Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan 10.000,00 YTL. tutarındaki  manevi tazminat davası, 2008/8 E., 2009/267 K. Sayılı ve 30.06.2009 tarihli kararla reddedilmiştir.  Manisa Haber Gazetesi’nde yayınlanan ve Şube Başkanımızın ifadelerine yer verilen “Okullardaki Şiddetin Sorumlusu AKP” başlıklı haberde yer alan “Milli Eğitim iki keçiyi güdemeyecek bir kişiye teslim edilmiştir. Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanı olduğu Milli Eğitim’in memuru olmaktan utanıyorum” ifadesinin, kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olduğu gerekçesiyle açılan davanın reddine karar verilmiştir. Kararın gerekçesinde, “…dava konusu haberde Şube Başkanımızın okullardaki şiddet ve öğretmen atamaları ile sözleşmeli öğretmenler hakkında görüşlerinin yer aldığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi ülkedeki tüm öğrenci, öğretmen ve okulların idaresi görev ve sorumluluğunu taşıyan makama seçilen şahsın, her sözünün, eyleminin, işleminin haber ve eleştiri konusu olabileceğini, kamuoyunca sürekli izlenen bir konuma geldiğini, toplum denetimi altında olduğunu kabul ettiği, hatta kendi Bakanlığı’na bağlı kamu görevlilerinin hata ve ihmallerinin dahi kendisi ile ilişkilendirilerek eleştirilmesine açık olması gerektiği, bu eleştirilerin mesleki yetersizliği ya da yeteneksizliği ileri sürülerek sert üslupta olmasının doğal olduğu, Şube Başkanımızın eğitim alanında bir sendika başkanı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nda yanlış gördüğü uygulama ve işlemleri eleştirmesinin, sendika üyesi olan öğretmenlerin şikâyet ve dilekleri doğrultusunda uyarılar yapmasının görevi kapsamına girdiği, basının ise kamu gücünü elinde tutanlar üzerinde toplumun denetimine aracılık ettiği, dava konusu haberin, Anayasa ile güvence altına alınan basın özgürlüğü hakkının kapsamı içinde yer aldığı, haberde gerçeklik, kamu yararı, toplumsal ilgi, konu ile ifade arasında düşünsel bağlılık unsurlarının bulunduğu, yazının hukuka aykırı olmadığı…” ifadelerine yer verilmiştir. Bu kararın, idari makamlara karşı anayasal hakların korkusuzca kullanılması, ülkemizdeki özgür sendikacılık anlayışının gelişmesi, basın ve ifade özgürlüğünün korunması açısından olumlu bir emsal teşkil ettiğini düşünmekteyiz.

 

Son Haberler

ORTAK ALFABENİN ARDINDAN ORTAK MÜFREDAT, ORTAK DERS KİTAPLARI DA GÜNDEME GELMELİ!

UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanlığına seçilen Primkulov Musabay Mamatoviç’i tebrik etti. Online gerçekleştirilen toplantıda Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan da hazır bulundu.

TÜM KONTENJANLAR DUYURUYA ÇIKARILSIN ATAMA İŞLEMLERİ YAPILSIN!

Öğretmenlerimizden çok sayıda alan değişikliğine bağlı atama yapılması yönünde talep gelmektedir. Bilindiği gibi eğitimini aldıkları kendi...

ÖMK TEKLİFİ YENİ KAZANIMLAR GETİRİYOR ANCAK… EKSİKLİKLER NE OLACAK?

Bilindiği gibi 43 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifinin 22 maddesi TBMM tatile girmeden kabul...

EK ZAM VE REFAH PAYI OLMADAN MEMURA RAHAT YOK!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.