TÜRK DİL BAYRAMININ 86. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 26 Eylül Türk Dil Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamadır.

Büyük Önder Atatürk, bundan 86 yıl önce Dolmabahçe Sarayı’nda Türk Dil Kurultayı’nı düzenleyerek, Türk dilinin gelişimine çok önemli katkılar sağladı. “Milliyetin çok bariz vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz” diyen Atatürk, milletleri millet yapan en önemli faktörün dil olduğu bilincini toplumumuza yerleştirmeye çalışmıştır.

Dünya üzerinde bir milletin bağımsızlığını nasıl ki bayrak ifade ediyor ise bunun konuşma noktasındaki simgesi de dildir. Şair, “Türkçem benim ses bayrağım” dizesi ile bu durumu açıkça ifade etmiştir.

Dil; geçmişimiz, geleceğimiz, kültürümüz, milli kimliğimiz, zenginliğimizdir. Dilini yanlış kullanan, yabancı istilasına boyun eğen, bölücü unsurların yörüngesine giren, dil bilinci azalan milletlerin zamanla birbirinden kopması nihayetinde yok olması kaçınılmazdır.

Türkçe ne yazık ki hem yoğun bir şekilde yabancı dillerin etkisi altındadır hem de Türkçenin kullanımı ile ilgili yapılan hatalar düzeltilememiştir.

Hepimizin sıkça gördüğü üzere; alışveriş merkezleri başta olmak üzere, mağaza, lokanta, gıda ve giyim ürünleri, cadde, sokak isimleri yabancı kelimeler ile bezenmiştir. İngilizce ve Arapça tabelalar adeta birbiriyle yarışmaktadır. Suriyeli sığınmacıların açtığı işyerlerinin büyük kısmı Arapça tabelalardan oluşmaktadır.

Bu noktada yapılması gereken; başta belediyelerin cadde, sokak isimlerinin Türkçe olması konusunda titiz davranmasıdır. Hatta bu konuda belediyelerin teşvik edilmesi yerinde bir karar olacaktır. Ayrıca ticari işletmelerin, giyim ve gıda markalarının Türkçe isim kullanması, televizyon dizilerinde, şarkı sözlerinde, reklamlarda, televizyon programlarında, sosyal medyada Türkçenin doğru ve etkili kullanılması, gereksiz kısaltmalardan kaçınılması, Türkçe ve yabancı kelimelerin bir arada kullanımının önüne geçilmesi, kamu kısa filmlerinin yaygınlaştırılması da Türk diline önemli bir katkı sağlayacaktır. 

Dış ülkelere bağımlı, sömürge hareketlerinin sarıp sarmaladığı toplumlar her türlü menfi etkiye açıktır ve dolayısıyla dillerinin bağımsız olması ve bunu devam ettirmesi  söz konusu olamaz. Dolayısıyla milletimizin bağımsızlığının dilimizin bağımsızlığına bağlı olduğu asla unutulmamalıdır.

Edebiyat, bilim, teknoloji ve sanat dil ile kuşaktan kuşağa aktarılır. Bu noktada Türk dilini korumak, geliştirmek, olumsuz yönlendirme ve etkileşime açık hale getirmemek, Türkçenin bilim dili olarak varlığını sürdürmesini sağlamak en önemli sorumluluklarımızdandır. Çocuklarımızın dil bilincine sahip olması, onlarla dilimiz arasındaki bağın kuvvetli kurulması, bunun neticesinde Türk diline hâkim bir gençlik yetiştirebilmemiz çok önemlidir.

Bu vesileyle Türk Dil Bayramı’nın 86'ıncı yıldönümünü gururla kutluyor; sorumluları, karar vericileri ve Türk milletinin her bir ferdini dilimizi yaşatmak ve geleceğe taşımak için azami gayret göstermeye davet ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Son Haberler

ÖMK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME

21 Aralık 2024 tarihli 32759 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ADAY ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ...

UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN TAZMİNATLARI OCAK AYINDA YATIRILSIN!

Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, 17-18.12.2024 tarihleri arasında Bilecik ve Eskişehir’de temaslarda bulundu.

KAMU ÇALIŞANLARI EKONOMİK AÇMAZA SÜRÜKLENMESİN!

Genel Başkan Yardımcımız Selahattin Dolgun, 18-19 Aralık 2024 tarihinde Afyonkarahisar ve Kütahya’da bir dizi temaslarda bulundu.

TARLADA İZİ OLMAYANIN HASATTA YÜZÜ OLMAZ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcımız Selahattin Dolgun ile birlikte  13-14 Aralık 2024 tarihlerinde Ordu ve Trabzon’da ziyarette bulundu.