Ana SayfaHABERLEREylem EtkinlikBİLGİSAYAR KURASI, TOMBALACI BİR ANLAYIŞTIR

BİLGİSAYAR KURASI, TOMBALACI BİR ANLAYIŞTIR

Okul müdürlerine rotasyon uygulaması yapılması için MEB düğmeye bastı. Yayınlanan talimat ile bulunduğu eğitim kurumunda 5 yılını dolduran eğitim kurumu müdürlerinin il içinde yer değiştirmesinin yapılması istenmektedir.

 

Rotasyon konusu uzun yıllardır tartışılan bir problemdir. Rotasyon uygulansın mı sorusuna her eğitim çalışanı kendi perspektifinden cevap vermektedir. Mutlaka rotasyon olmalıdır diyenler, bu şekilde olmamalıdır diyenler kendi düşüncelerini en doğru görerek olayı değerlendirmektedir. Okullar müdürlerin çiftliği oldu, diyenler de vardır, adam gibi çalışan dürüst müdürlerin ne kabahatı var diyenler de. Türk Eğitim Sen hep doğrulardan yana olmuş bir sendikadır. Tüm olayları hak, adalet ölçüsünde değerlendirmek Türk Eğitim Sen’in temel hareket noktası olmuştur. Rotasyon  MEB’in yazısına göre şu şekilde uygulanacaktır.

 

1-5 yılını bulunduğu eğitim kurumunda doldurmuş olan tüm müdürlere rotasyon uygulanacaktır.

 

2- Söz konusu okul müdürleri 10 okul tercihinde bulunacaktır.

 

3-Tercih yapmayanlar idare tarafından resen atanacaktır.

 

4-10 tercihinden herhangi birine yerleşemeyen okul müdürlerinin yer değiştirmeleri bilgisayar kurası ile yapılacaktır.

 

5-Bilgisayar kurası sonucunda okul müdürlerinin yeri il içi olarak değiştirilecektir. Burada, MEB ile yaptığımız görüşmede, il içinden anlaşılması gerekenin o ilin tüm ilçe ve köyleri olarak anlaşılması gerekmektedir. MEB bu konuda yazılı olarak sorduğumuz soruya resmi olarak cevap vermemiştir. Ancak, MEB yetkilileri ile yaptığımız görüşmede il içinden anlaşılması gereken, o ilin sınırlarının içinde kalan tüm yerleşim yerleridir. Şu anda açıklanan budur, MEB daha sonra bu konuda fikir değiştirebilir.

 

5. maddede açıkladığımız husus son derece önemlidir. Çünkü bugün, örnek verecek olursak, Ankara Sincan’da görev yapan bir ilköğretim okulu müdürü Kızılay semtinde bir okula gelmek isteyebilir. Bu durumda söz konusu okul müdürü 10 tercihte bulunacak ve puanı yeterse 10 tercihinden birisine yerleşecektir. Ancak, tercihlerinden herhangi birisine yerleşemeyen okul müdürü, bilgisayar kurasına tabi tutulacak ve “il içinde” ifadesi sebebiyle Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bir okula yer değiştirmesi yapılabilecektir.

 

MEB Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 22 inci Maddesi, yer değiştirecek okul müdürlerine her ne kadar 10 tercih hakkı verse de, okul müdürlerinin bu 10 tercih hakkını daha çok merkez ve problemi daha az okullar olarak yapacağı düşünüldüğünde, rotasyona tabi tutulacak okul müdürlerinin yüzde 50 veya daha fazlasının bilgisayar kurasına kalma ihtimali matematik olarak güçlü bir ihtimaldir. Bu ihtimalle birlikte, il içinde ifadesinden, tüm il sınırları kastedildiği düşünüldüğünde, rotasyon uygulanacak pek çok müdürün, Ankara Merkezden diğer ilçelere tayinleri kuvvetle muhtemeldir. Bilgisayar kurasının şaibeye açık bir uygulama olabileceği de ihtimaller arasındadır. Bu durumda, kapalı kapılar ardında yapılacak planlamalar da hesap edilmelidir.

 

Rotasyonun bu şekilde uygulanmasından en az zarar görecek olanlar da, düşünüldüğünün aksine 15-20 yıllık müdürlerdir, söz konusu okul müdürleri puan olarak yüksek olduğu için merkezde bir başka iyi bir okulda müdürlüğüne devam edecektir. Başarılı ancak puanı düşük okul müdürleri bu uygulamadan en fazla zarar görecek yöneticiler olacaktır. Yani, Hükümete yakınlığı ile meşhur bir sendikanın üst düzey yöneticilerinin tabiri ile DİNOZORLAŞMIŞ okul müdürleri bu uygulama ile bir şey kaybetmeyecektir. DİNOZOR olarak tabir edilenlerin yıllarca bu ülkeye hizmet etmiş olan insanlar olduğu gerçeğini unutmanın büyük bir vefasızlık olduğunun altını çiziyoruz. Bu mantıkla yaklaştığımızda, bir gün hepimiz bir takım çevrelerce DİNOZOR olarak nitelendirileceğiz.

 

Rotasyon uygulaması ile merkeze gelme isteği içindeki pek çok okul müdürü, kendisini bir başka mahrumiyet bölgesinde müdür olarak bulabilecektir. Nallıhan ilçesinde görev yapan bir okul müdürümüz, uygulama sonrasında Güdül ilçesinde görev yapmak durumunda kalabilecektir. Söz konusu rotasyon uygulaması bilgisayar kurası ile TOMBALACI anlayışını sisteme sokmaya çalışmaktadır. Bu anlayış, haktan, adaletten yana bir anlayış olarak görülemez. Bu TOMBALACI anlayışı ile yapılacak rotasyon uygulaması pek çok çalışkan, namuslu yöneticinin kaybedilmesine, küstürülmesine yol açacaktır. Ne için? Kendi yandaşlarına yer açmak için…

 

İşte yapılacak bu TOMBALACI anlayışını Türk Eğitim Sen kabul etmemektedir. Bugün okul müdürlerine yarın öğretmen ve diğer idarecilerimize uygulanacak olan bu TOMBALACI yaklaşımı Türk Eğitim Sen olarak haksız, hukuksuz ve adil olmayan bir uygulama olarak görmektedir.

 

TÜRK EĞİTİM SEN GENELMERKEZİ

 

 

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi