KONYA’DA NELER OLUYOR?

            Türk Eğitim-Sen Konya 1 No’lu Şube Başkanımız Tanfer Ata, Konya’da yapılan usulsüz atamaları kamuoyunun gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Tanfer Ata, Konya’daki usulsüzlükleri bir bir sıralayarak, iddialarla ilgili gerekli inceleme ve soruşturma yapılmasını ve görevini suiistimal edenler ile atamalarda keyfi davrananlar hakkında işlem yapılmasını istedi.

 

Tanfer Ata açıklamasında usulsüzlükleri şöyle sıraladı:

 

Varan 1:  Konya-Yunak İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili T.Ş., MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 26. maddesi gereği isteği de dikkate alınarak, Konya kent merkezinde bulunan ve yeni yapıldığı için kurucu müdür çalışan Meram Gödene Toki İlköğretim Okulu Müdürlüğüne atanmıştır. Konya ilinde Müdür ve Müdür Yardımcılığı kadrolarından boş olanlara atama yapılması hususundaki ilân, Konya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 16/12/2010 tarih ve 47986 sayılı yazıları ile yapılmıştır. Bu yazı ekindeki Müdürlük Münhal Kadro Listesi incelendiğinde, Yunak ilçesinde 16 okulun Müdürlük kadrosunun boş olduğu görülecektir. Bu okullardan T.Ş.’ye uygun olan birisine (mesela Yunak İnönü İlköğretim Okuluna) atama yapılabilecekken, Konya Meram ilçesine atama yapılması hakka ve hukuka, kamu yararına aykırıdır. Üstelik atamanın duyuru tarihinden birkaç gün önce yapılması da çok ilgi çekicidir. İlgili Yönetmeliğin 26. maddesinin 1. fıkrası c bendi gereğince, keyfiyet içeren bir uygulamayla kişiye has bir atama gerçekleştirilmiş olup, T.Ş.’nin bu ataması hakka, hukuka, kamu etik kurallarına ve kamu yararına aykırıdır. Yunak ilçesinde atanabileceği münhal 16 okul bulunduğu halde, Konya kent merkezine yapılan bu atamanın iptal edilmesi ve keyfi uygulama yapan ilgililer hakkında inceleme ve soruşturma açılması gerekmektedir.

 

Varan 2: Konya ili genelinde 2010-2011 dönemi Sözleşmeli Öğretmen özür grubu atamasında, Ahırlı ilçesinde nüfuz suistimali içeren bir uygulama yapıldığı iddia edilmektedir. Ahırlı Merkez ve Akkise Kasabasındaki İlköğretim Okullarında İlköğretim Matematik branşında açık bulunmamasına rağmen, (Ahırlı Merkez Atatürk İlköğretim Okulunda 12 saat İlköğretim Matematik dersi bulunmakta olup, 1 tane Kadrolu Öğretmen görev yapmaktadır. Ahırlı Merkez Atatürk Lisesinde de 38 saat Matematik dersi bulunmakta olup, 1 tane Kadrolu Öğretmen görev yapmaktadır.) ayrıca, bu okullardaki öğretmenler maaş karşılığı ders saatlerini dolduramamasına rağmen, bir gecede Ahırlı ilçesindeki bütün ilköğretim okullarının matematik öğretmenliği branşı açık gösterilip tercihe sunulmuştur. Bunun üzerine, Ahırlı İlçesi Atatürk ilköğretim okulunda 12 saat İlköğretim Matematik dersi olduğu halde, bu derslerle mevcut matematik öğretmeni maaş karşılığını dolduramazken, aynı okula özür grubundan Sözleşmeli Matematik Öğretmeni M.S. atanmıştır. Dolayısıyla Toplam 12 saat ders için devlet iki öğretmene para öder hale getirilmiştir. Kadrolu bir öğretmenin 15 saat maaş karşılığı en az 6 saat de zorunlu ders ücreti karşılığı olmak üzere toplam 21 saat derse girmesi gerekmektedir. Yani, yeni bir norm kadro ihdası için en az 21 saatlik ders olması zorunludur. Ahırlı merkezde 2 Kadrolu Matematik öğretmeni var ve bu öğretmenler toplam 42 saat zorunlu olarak derse gireceklerdir. Geriye kalan 8 saat için bir norm kadro ihdas edilemez, açık gösterilemez. Kalan bu ders saatleri 2 kadrolu öğretmene dağıtılabilir. 8 saat ders mevcut 2 kadrolu öğretmene dağıtılmayıp, atama yapılarak yeni bir öğretmene verilirse burada devlet zarara uğratılmış demektir. Konya ili Sözleşmeli Matematik Öğretmenliğine kapalıyken, bir gecede başka kimse tayin istemezken, Ahırlı İlçe Milli Eğitim Müdürünün ikamet ettiği Bozkır ilçesinde yakın arkadaşı olan veteriner hekimin eşinin bu şekilde atandığı iddia edilmektedir. Yetkililere soruyoruz, bu iddialar ve yapılan bu atama doğru mudur? Doğru ise, görevini kötüye kullanan ve nüfuzunu suistimal eden her kim ise gerekli cezai işlemin yapılması ve bu atamanın da iptal edilmesi gerekmektedir.

 

Varan 3: Eğitim Bir-Sen Meram İlçe Temsilcisi ve yöneticileri, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’na aykırı bir şekilde, resmi görevli oldukları 08.00-17.00 saatleri arasında, sendika faaliyetleri yapma yetkisi ve hakkı olmadığı halde sendika faaliyeti yapmaktadır Eğitim Bir-Sen Meram İlçe Temsilcisi Z.Y., Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü Vekili olarak görev yapmaktadır. Diğer İlçe Sendika Yöneticileri olan H.K., Ö.F.B., M.S., N.A., Ş.U. ve B.K. da Okul Müdürü, Müdür Yardımcısı ya da Öğretmen olarak Meram ilçesindeki çeşitli okullarda görev yapmaktadırlar. Adı geçen kişilerin çoğu kurumlarında resmi yönetici olduklarından resmi mesai saatine tabiidirler, maaş ve ek ders ücreti almaktadırlar. Resmi mesai saatleri içerisinde, sendika görevlerinden dolayı raporlu ya da izinli değil iseler sendika faaliyeti yapamazlar. Bu faaliyeti yapabilmeleri için Şube Başkanı ya da Şube Yönetim Kurulu üyesi olmaları gerekmektedir. Kanuna göre, Şube Başkanı ve Şube Yönetim Kurulu üyelerine verilen sendika faaliyeti yapma hakkını, nüfuz suistimali ile kullanan yukarıda adı geçen kişiler, gerek 4688 Sayılı Kanuna, gerek 657 Sayılı Kanuna ve Ek Ders Ücreti Esaslarına aykırı faaliyette bulunarak suç işlemektedirler.

 

Türk Eğitim-Sen olarak, söz konusu iddiaların bir an önce araştırılmasını ve sorumlular hakkında gerekli yasal işlemin yapılmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir, muz cumhuriyeti değildir. Hiç kimsenin makamını, mevkisini kullanarak, keyfi uygulamalar yapmaya, usulsüzlüklere imza atmaya hakkı yoktur. Türk Eğitim-Sen, söz konusu usulsüzlükler ve görevi suistimallerle ilgili konunun takipçisi olacaktır.

 

Son Haberler

ORTAK ALFABENİN ARDINDAN ORTAK MÜFREDAT, ORTAK DERS KİTAPLARI DA GÜNDEME GELMELİ!

UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanlığına seçilen Primkulov Musabay Mamatoviç’i tebrik etti. Online gerçekleştirilen toplantıda Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan da hazır bulundu.

TÜM KONTENJANLAR DUYURUYA ÇIKARILSIN ATAMA İŞLEMLERİ YAPILSIN!

Öğretmenlerimizden çok sayıda alan değişikliğine bağlı atama yapılması yönünde talep gelmektedir. Bilindiği gibi eğitimini aldıkları kendi...

ÖMK TEKLİFİ YENİ KAZANIMLAR GETİRİYOR ANCAK… EKSİKLİKLER NE OLACAK?

Bilindiği gibi 43 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifinin 22 maddesi TBMM tatile girmeden kabul...

EK ZAM VE REFAH PAYI OLMADAN MEMURA RAHAT YOK!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.