TBMM ÖNÜNDE MAAŞ BORDROSU YAKTIK

Toplu sözleşme yasa tasarısını bir türlü çıkaramayan hükümeti protesto etmek için TBMM önünde eylem yaptık.

Tasarı, Meclis alt komisyonunda görüşülürken, Türkiye Kamu-Sen de meclis önünde eylemdeydi. Komisyonda konuşma yaptığı için Genel Başkan İsmail Koncuk yerine basın açıklamasını Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yaptı.

 

Üç aydır zamsız maaş alan memurların toplu sözleşme yapmalarını sağlayacak yasa tasarısının hala çıkartılmadığına dikkat çeken Kahveci, şunları söyledi:

 

” Yıllardır kamu görevlilerini ezen, hakir gören, yok sayanlar, her fırsatta ilkleri yapmakla övünenler, bir ilke daha imza atmış ve tarihinde ilk defa memurlar yeni yılda maaş zammı alamamıştır. Anayasaya göre memurların maaş artışları toplu sözleşme ile belirlenmek zorundadır.Memurlara toplu sözleşme hakkı getiren anayasa değişikliğinin üzerinden tam 18 ay geçmiştir. Ancak hala toplu sözleşmenin nasıl yapılacağına dair kanun tasarısı ortada yoktur. 2012 Mart ayının ortasına geldiğimiz şu günlerde kamu görevlisi, emekliler, dul ve yetimler ile 4/c’li çalışanlar olmak üzere yaklaşık 5 milyon kişi, tam 3 aydır, dört gözle çıkarılacak kanunu ve maaş zammını beklemektedir.

 

Anayasada kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan 12 Eylül referandumunun üzerinden 18 ay,  Üçlü Danışma Kurulu toplantılarının üzerinden 7 ay, üzerinde kısmen anlaşma sağlanan Yasa Taslağının Bakanlar Kurulu’na gönderilmesinin üzerinden tam 4 ay geçmiştir. Tasarı, TBMM gündemine geleli de 1,5 ay olmuştur. Ancak, komisyon dipsiz bir kuyu misali, tasarıyı adeta iç etmiş durumdadır.18 ay içinde TBMM gündemine sayısız kanun getiren, şike yasasını meclisten 2 kere geçiren, sosyal güvenlik kanununda değişiklik içeren, milletvekili maaşlarını artıran tasarıyı 15 dakikada oylatan hükümet, MİT Kanunu olarak bilinen kanunu 1 gün içinde meclisten geçirip, 1 günde de Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasını sağlayabilmiştir. “

 

Memurların tüm sorunlarının tartışıldığı, çözüme kavuşturulduğu bir kanun istediklerini belirten Kahveci,  hükümetin talepleri göz ardı ettiğini vurguladı.

 

“Bu tavır, 2 milyon 600 bin kamu görevlisi, 2 milyona yakın memur emeklisi, yüz binlerce dul ve yetim ile 45 bin 4/C’liyi yok saymak ve kaderiyle baş başa bırakmak anlamı taşımaktadır. “ sözleriyle hükümete tepkisini dile getiren Kahveci, yapılan zamlara da dikkat çekerek hükümetten gecikme bedeli istedi:

 

“Doğalgaz fiyatları yükseldi; odun kömür zamlandı; yiyecek fiyatları aldı başını gidiyor ama memurun ve emeklinin maaşı yerinde sayıyor. Yetkililer ise adeta toplu sözleşme hakkını söke söke aldığımız için bizlerden intikam alıyor.  Lojman kiraları artırılmıştır. Servis ücretlerine zam gelmiştir. Yemek bedellerine zam yapılmıştır. Vergiler, harçlar zamlanmıştır. Velhasıl devlet, bütün alacaklarına yılbaşında zam yapmıştır. Ama borçlu olduğu kamu çalışanlarına ve emeklilerimize zulmetmeyi reva görmüştür. Bizler memurlarımızın, elektrik, doğalgaz, benzin, tüp ve zorunlu tüketim kalemlerine yapılan zamlar nedeniyle eriyen maaşlarının yükseltilmesini, yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Elektrik, su faturalarımızı geç ödediğimizde, vergimizi geciktirdiğimizde, gecikme bedeli ödüyoruz. Hükümet de memurun zamlı maaşını geciktirmiştir. Öyleyse iktidar da bize gecikme bedeli ödemek zorundadır. Zam yapılmayarak, memurlara maaş zammı olarak verilmesi gereken aylık 1 milyar 55 milyon lira, kasada kalmaktadır. 3 ayda bu tutar 3 milyar 165 milyon liraya ulaşmıştır.  Hazine bu parayı değerlendirerek kâr elde etmektedir. Bu paranın nemasını istiyoruz.   Bu nedenle 1 Ocak 2012’den geçerli olmak üzere, zam yapılmayan her ay için, memur ve emekli maaşlarına, yapılacak zamma ilave olarak, vergilerden alınan gecikme bedeli oranında telafi artışı eklenmesini talep ediyoruz.”

 

Kahveci konuşmasını şöyle tamamladı:

 

 

“10 yıldır komik zamlarla memuru, memur olduğuna pişman eden iktidar, şimdi de ödenmesi gereken zamlı maaşını ödemeyerek yaşadığına pişman etmek istiyor. Maaşların zamsız ödenmesinin hiçbir geçerli mazereti yoktur; olamaz. 12 Eylül 2010 tarihinden bu yana bilinçli olarak toplu sözleşme kanununu çıkartmayan Hükümetin zamsız maaş ödemesi, memuruyla, emeklisiyle, dul ve yetimiyle 5 milyon kişiyi yok saymaktır. Memur memur olalı, böyle zulüm görmemiştir. Memur memur olalı, zamsız maaş almamıştır.Ama bu hükümet memura ve emekliye bu acımasızlığı reva görmektedir.Bizler de bordrolarımız yakarak bu zulmü protesto ediyoruz ve buradan Hükümeti son kez uyarıyoruz:Artık bu vurdumduymazlığınıza ve sorumsuzluğunuza son verin!Memurlarımızın, emekli dul ve yetimlerimizin ve 4/C’li çalışanlarımızın daha fazla hak gaspı yaşamaması için bir an önce toplu sözleme kanununu taleplerimiz doğrultusunda çıkarın ve toplu sözleşme masasını kurun! Yüzünüzü bir kez olsun vatandaşa ve kamu görevlilerine çevirin!Kul hakkı yemekten vazgeçin; mazlumun ahını almayın!Memura hesap vermeye hazırlanın!Unutmayın ki, mazlumun bordrosunun ateşi, bir gün sizi de yakacaktır!”

 

Konuşmanın ardından kamu çalışanları maaş bordrolarını yakarak hükümete tepkilerini gösterdiler. Eyleme katılan kamu çalışanları hükümet aleyhine sık sık slogan attılar.

 

Eyleme konfederasyona bağlı sendikalarımızın genel başkanları, sendika genel merkez yöneticileri de katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Son Haberler

AKADEMİK ZAM PAS GEÇİLMESİN!

Genel Başkanımız Talip Geylan, ekonomik koşullarından dolayı, başarılı öğrencilerin akademisyenliği değil, geliri daha yüksek olan meslekleri tercih ettiğini kaydederek, bu durumun Türk akademisinin geleceği açısından önemli bir zafiyet doğuracağını söyledi.

SINAVSIZ ATAMAYA DANIŞTAY’DAN İPTAL KARARI

Türk Eğitim Sen olarak ilçe milli eğitim müdürü kadrolarına yapılacak atamalarda aranan sınav şartının...

KAMU ÇALIŞANLARINI SENDİKAL ESARETTEN KURTARACAĞIZ!

Türk Eğitim-Sen Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Eğitim ve İstişare Toplantısı, 31 Ekim-3 Kasım 2024 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

OCAK AYINDA YAPILACAK ZAMMA EK YAPILMALI, ÜZERİNE REFAH PAYI EKLENMELİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Ekim ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.