EYLÜL AYI ASGARİ GEÇİM HADDİ AÇIKLANDI

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2012 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.717,08 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3.446,7 Lira olarak belirlendi.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2012 yılı Eylül ayında 1.300,11 Lira olarak tahmin edildi.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 767,64 TL oldu.

Yapılan araştırmaya göre ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41,14’ünü oluşturdu.

Konut gideri ise Eylül 2012 ortalama maaşının %28,5’ine denk geldi.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının %69,64’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2012 maaşından geriye yalnızca 566,49 TL kaldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, zorunlu harcama kalemlerinden arta kalan maaşla geçirmenin mümkün olmadığını söyledi. Koncuk açıklamasında şunları söyledi:

“Okulların açılması, soğuk kış günlerinin yaklaşması nedeniyle yapılan hazırlıklar bu aylara denk geliyor. Ekim ayının başında elektrik, doğalgaz ve benzine gelen zamlar da eklendiğinde kamu çalışanlarını zor bir kış bekliyor. Önümüzdeki günlerde de iğneden ipliğe her şeye zam yapılması gündemde iken, maaşların kuşa döndüğü inkar edilemez bir gerçektir. Bu durumda, kira ve gıda harcamasından sonra maaşından geriye kalan 566 lira ile kamu çalışanları nereye para yetiştirecektir? Son günlerde piyasalarda yeni bir ekonomik kriz endişesi hâkim oldu. Her krizde fatura çalışanlara çıkarılırken, krizin kaymağını rant çevreleri yiyor. Bu durumun önlenmesi için zaman varken tedbir alınmalı ve memurlarımızla birlikte tüm dar ve sabit gelirlilerin alım gücü yükseltilerek, piyasalar için yeterli talep yaratılmalıdır.

Bilinmelidir ki, piyasada yaşanan durgunluğun giderilmesi maaşlarda yapılacak düzeltmelere bağlıdır. Hem günlerdir siftah yapmadan dükkanlarını kapatan esnafın durumunu, hem de zamlar karşısında eriyen maaşlarıyla ne yapacağını şaşıran kamu çalışanlarını rahatlatmak için doğalgaza, elektriğe, benzine yapılan zamların altında kalmamak üzere maaş artışı yapılmalıdır.”   

 

Son Haberler

ORTAK ALFABENİN ARDINDAN ORTAK MÜFREDAT, ORTAK DERS KİTAPLARI DA GÜNDEME GELMELİ!

UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanlığına seçilen Primkulov Musabay Mamatoviç’i tebrik etti. Online gerçekleştirilen toplantıda Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan da hazır bulundu.

TÜM KONTENJANLAR DUYURUYA ÇIKARILSIN ATAMA İŞLEMLERİ YAPILSIN!

Öğretmenlerimizden çok sayıda alan değişikliğine bağlı atama yapılması yönünde talep gelmektedir. Bilindiği gibi eğitimini aldıkları kendi...

ÖMK TEKLİFİ YENİ KAZANIMLAR GETİRİYOR ANCAK… EKSİKLİKLER NE OLACAK?

Bilindiği gibi 43 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifinin 22 maddesi TBMM tatile girmeden kabul...

EK ZAM VE REFAH PAYI OLMADAN MEMURA RAHAT YOK!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.