Ana SayfaHABERLERMevzuat76. MADDE MÜDÜRLERİ SINAV KAZANSA DA MÜDÜRLÜĞE BAŞVURAMAZ

76. MADDE MÜDÜRLERİ SINAV KAZANSA DA MÜDÜRLÜĞE BAŞVURAMAZ

 

20/01/2010 tarihinde yayınlanan kılavuzun 24. sorusu MEB tarafından yanlış olarak cevaplanmıştır. Soru ve cevap aşağıdadır.

 

Soru 24-657 sayılı Devlet memurları Kanunu’nun76 ncı maddesi kapsamında eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmış olup halen eğitim kurumu yöneticisi olarak görev yapanlardan sınavı kazanmış olanlar bu duyuruda başvuruda bulunabilecekler midir?

 

Cevap : 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 76 ncı maddesi kapsamında atanmış olup eğitim kurumu yöneticilik görevlerine devam edenler sınavı kazanmış olmaları ve istemeleri halinde sınava dayalı olarak eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir.

 

Ancak MEB yönetici atama yönetmeliğinin 21. Maddesi şu şekildedir:

 

İsteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atamalar ve diğer atamalar

MADDE 21 – (1) Eğitim kurumu yöneticileri, bulundukları eğitim kurumunda bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrasında sayılanlar hariç olmak üzere en az iki yıl görev yapmış olmak kaydıyla il içinde, görev yaptıkları yönetim kademesiyle aynı ya da daha alt veya bu Yönetmelikte aranan şartları taşımak kaydıyla daha üst kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerine yer değiştirmek için bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.

Yönetmeliğin 11. Maddesinin 6. fıkrası ise şöyledir.

 MADDE 11 – 

             (6) Mevcut yöneticiler ve daha önce yöneticilik yapmış olanlar ile bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılanlar, istemeleri hâlinde müdürlük ve müdür yardımcılığı sınavlarına da girebilirler. Bu durumda olanlar istemeleri halinde bu Yönetmeliğin sınava dayalı atamaya ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilirler.

11. Madde "sınava giren mevcut yöneticiler sınava dayalı atamaya ilişkin hükümler çerçevesinde değerlendirilir." demesine rağmen, bulunduğu görevde iki yılını tamamlamamış olan yöneticilerin sınava dayalı olarak atanmaları, iki yıl görev yapmış olmak şartından muaf tutulacakları anlamına gelmez. Bu durumda, mevcut görev yerinde iki yılını tamamlamamış okul müdürlerinin atanması yoruma bağlı bir durumdur ve muhtemel bir davada, bu tip bir atamanın yönetmeliğin eksikleri tamamlanmadan yapılması, iptal edilmesini sağlayabilir. 11. Maddede ifade edilen husus, mevcut yöneticilerin de sınava dayalı olarak atanmalarının mümkün olduğudur, diğer şartlardan muaf oldukları anlamında değildir. Aksi bir tutum çifte standart bir tutum olacaktır. Şöyle ki, yönetmeliğin 21. Maddesi gereği atanma isteyebilmek için mevcut yöneticilere bulundukları görevde iki yıl şartı getirilirken, sınav kazananlarda böyle bir şarta uygunluk aramamak eşitlik ilkesi ile bağdaşmaz. Eşitlik ilkesine uymayan böyle bir uygulama ise hukuki  himaye göremez. 76. Madde dışında asaleten görev yapan mevcut okul müdürleri görev yaptıkları okulda iki yılı doldurdukları için, sınav sonuçlarına göre atanma isteğinde bulunabilirler. Bu müdürler için sınav sonuçlarına göre atanmak yönünden herhangi bir problem mevcut değildir.

Şuanda 76. Madde kapsamında görev yapan okul müdürleri, gerçek müdürse iki yıl görev yaptıktan sonra atamaları isteğe bağlı olarak yapılabilir. Bu müdürler şuan sınav kazanmış olsa da, bulundukları görevde iki yılı tamamlamış değildir. Dolayısıyla, MEB’in bu değerlendirmesi yönetmelikle çelişmektedir. Çünkü yapılacak işlem isteğe bağlı yer değiştirme kapsamındadır ve bu kişiler şu an müdür olarak kabul edilmektedir. müdür baş yardımcısı ve  müdür yardımcısı olanlar bakımından da durum aynıdır.

 

MEB bu yorumu yaparken, bu atamaların yargıdan döneceğini düşünerek, 76.Madde kapsamında atananlara böyle bir hak vermek ve ihtimal iptal kararına karşı sınav kazanmış olan, şuan 76. Madde kapsamında görev yapan müdürleri korumak istemektedir. Bunu anlıyoruz, ancak söz konusu müdürleri, iki yıl şartını tamamlamadan atamak yeni adli davalara sebep olabileceği gibi, atamayı yapanları da suçlu duruma düşürecektir.

 

MEB çok geç olmadan, 24. Sorunun cevabını değiştirmeli, ya da yönetmelik bu konuda daha açık ve tartışılmaz hale getirilmelidir, farklı bir uygulama yeni mağduriyetlere sebep olabilecektir. MEB sınav kazanmış 76. Madde müdürlerine bir hak tanımak istiyorsa, bunların  müdürlüğünü, yargı kararları gerekçe gösterilerek hemen iptal etmelidir. 76. Madde müdürlerinin kendilerinin istifa etmesi halinde ise, yöneticiliğe bir yıl sonra başvuru hakkı doğacaktır. 

 

TÜRK EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi