Ana SayfaHABERLERMevzuatADAY OLAN SENDİKA YÖNETİCİLERİ HAKKINDA DPB'NİN GÖRÜŞÜ

ADAY OLAN SENDİKA YÖNETİCİLERİ HAKKINDA DPB’NİN GÖRÜŞÜ

            10 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 29. maddesi ile 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 18 inci maddesi başlığı ile birlikte değiştirilmiştir. Değişikliğe uğrayan 18. maddede “Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.”hükmü yer almaktadır. Bu hüküm uyarınca sendikaların yönetim ve denetim kurullarında yer alanların seçimlerde adaylıklarını koyabilmeleri için görevlerinden ayrılmaları gerekmektedir. Anılan kanun maddesi değişikliğe uğramadan önce kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar adaylık için görevden çekilmesi gerekenler arasında sayılmamaktaydı.

4688 sayılı yasanın 18. maddesinde ise “Mahalli ve genel seçimlerde aday olanların, sendika ve konfederasyonun organlarındaki görevleri adaylık süresince askıda kalır. Seçilmeleri halinde görevleri son bulur.” hükmü yer almaktadır. İki kanun arasında çelişki mevcut olup 2011 yılında yapılacak olan genel seçimlerde sendika yöneticilerinin aday olmak istemeleri halinde ne gibi bir işlem yapılacağı konusunda tereddüt yaşanmaktadır. Bu nedenle makamınızca sendika yönetim ve denetim kurullarında görevli kişilerin genel seçimlerde aday olması ve seçilememesi durumunda sendika yönetim ve denetim kurulundaki görevlerine dönüp dönemeyeceği hususunda Devlet Personel Başkanlığına sendikamızca görüş sorulmuştur.

 

Devlet Personel Başkanlığının 25/02/2011 tarih ve 1028 sayılı yazısında Mahalli, genel ve ara seçimlerde seçilememesi veya aday olamaması hallerinde 298 sayılı kanun hükmünce memuriyete tekrar başlayanların tekrar seçilmeleri kaydıyla, sendika veya konfederasyonlardaki görevlere dönebilmelerin mümkün olduğu belirtilmektedir. Kısacası, sendika ve konfederasyonların yönetim ve denetim kurullarında yönetici olarak görev alanların sendikadaki görevlerine dönebilmeleri için yeniden seçilmeleri gerekmektedir. Bu şu anlama gelmektedir; sendika ve konfederasyonlarda yönetim ve denetim kurullarında görev alanların genel ve ara seçimlerde aday olmaları durumunda sendika yönetim ve denetim kurullarında görev alabilmeleri için bir olağan genel kurul sürecinde öncelikle delege seçilmeleri kaydıyla yeniden aday olmaları mümkündür. Dolayısıyla, olağanüstü seçimlerde delege sıfatı kalmadığı için aday olmaları mümkün değildir.

 

 

 

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi