Arama Yapın

“SINIF ÖĞRETMENİNİN AYLIK KARŞILIĞI 15 SAAT OLMALIDIR” TEKLİFİMİZE ŞURADAN ŞÜPHELİ RET

 

18. Milli Eğitim Şurasında 2. komisyon raporu konusunda verilen önergeler görüşüldü. Söz konusu komisyon raporuna eklenmek üzere pek çok önerge veren Türk Eğitim Sen’in bir teklifi şura üyeleri tarafından kabul edildi. Bu teklif “Okullara öğrenci sayıları oranında hizmetli kadrosu tahsis edilmesiyle ilgiliydi.

 

Türk Eğitim Sen teklifinin gerekçesinde, temiz olmayan mekanlarda arzu edilen kurum kültürünü oluşturamazsınız, bunu sağlamak için temiz bir ortam şarttır. Bu sebeple okullarımıza öğrenci sayısına oranla hizmetli kadrosu tahsis edilmelidir dedi.

 

Türk Eğitim Sen “Sınıf öğretmenlerinin aylık karşılığı ders saati sayısının branş öğretmenleri gibi olmasını” da teklif etti. Teklifi oylatan Talim Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, teklifin reddedildiğini açıkladı.İkinci kez oylama yapıldı, çok açık olarak kabul oyu kaldıranların daha fazla olduğu gözle bile belli olduğu halde Talim terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan teklifin reddedildiğini açıkladı. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK, sayımın yanlış açıklandığını, gözle bile bakıldığında kabul oylarının daha çok olduğunu sayımın tekrar yapılması gerektiğini, söyleyerek itiraz etti. Talim terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, sayımı yapan katibin şura üyelerinin oyları ile seçildiğini, sonuca inanılması gerektiğini belirterek tekrar oylama yapmayacağını söyledi. Bu sözler üzerine Türk Eğitim sen Genel Başkanı İsmail KONCUK, gözümüze mi inanalım, katibe mi, çok açık bir fark var ama siz tekrar oylattırmıyorsunuz, bu tavır size hiç yakışmadı, diyerek tekrar sayım yapılmasını istedi. Merdan Tufan, bu itiraza rağmen tekrar sayım yaptırmadı.

 

Türk Eğitim Sen olarak böylesine hatalı tutumun şuraya büyük gölge düşürdüğüne inanmaktayız. 18. Milli Eğitim Şurasında aykırı görüşlere müsaade edilmemiş, verilen önergeler dışında, matbu kararlar alınmıştır. Komisyon Başkanları alınan bu kararlarla ilgili tartışma ortamı oluşturmaktan kaçınmıştır. Aykırı fikirler hiçbir şekilde kabul görmemiş, şuraya hakim çoğunluğun kabulü ile kararlar alınması yolu tercih edilmiştir. Bu kararlardan en tehlikelisi “Tüm kadrolu öğretmenlerin sözleşmeli statüye geçirilmesi” hakkındaydı. Türk Eğitim Sen’in tüm itiraz ve ikazlarına rağmen, şartlanmış insanların inadıyla karar haline gelen, bu anlamsız ve haksız karara karşı, Genel Başkan İsmail KONCUK ve sendika temsilcilerimiz çok ciddi tepki göstermiştir. Bu kararın oy çokluğu ile alınmasının demokrasi olarak görülemeyeceği, öğretmenlerin geleceği ile ilgili olan bu kadar önemli bir kararı, özel okul ve dershanelerinin yöneticileri, akademisyenler, milli eğitim müdürlerinin veremeyeceği vurgulanarak, kararı ve bu kararı alanları şiddetle kınıyoruz Öğretmenin sayısal olarak çok az olduğu bir şurada öğretmenlerle ilgili böyle bir karar alamazsınız, bu demokrasi de değildir. Diye karşı çıkılmıştır.

 

Bu karara karşı çıkmamız sonucunda bir MEB yetkilisi ile komisyonda bir gerginlik yaşanmıştır. Bu gerginlik sonucunda, madde “isteyen sözleşmeli statüde istihdam edilir” şekline dönüştürülmüştür. Bu değişikliğe rağmen, Genel Başkan İsmail KONCUK, sözleşmeli ifadesini hiçbir şekilde şura kararı haline gelmesini istemiyoruz. Bu karara genel kurulda itiraz edeceğiz, bu talebimizi destekleyin, demiştir. Tüm öğretmenlerin kademeli şekilde sözleşmeli olması” teklifi genel kurulda Türk Eğitim Sen’in mücadelesi ile ret edilmiş ve şura kararı olması engellenmiştir.

 

Tüm öğretmenlerin kadrolu yapılması kararı, şura kararı haline gelmiş olsaydı. Şuanda görev yapan 70 bin sözleşmeli öğretmenin kadroyla geçirilmesi isteğimiz, söz konusu şura kararı gerekçe gösterilerek ret edilecek ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, sözünü tutmamanın gerekçesi olarak bu kararın arkasına saklanacaktı. Daha önemlisi, şu an görev yapan tüm öğretmenler zaman içerisinde kademeli olarak sözleşmeli yapılacak ve iş güvenceleri ellerinden alınacaktı. Bu tehlikeli kararı bugün için bertaraf edebildik. Ancak, malum zihniyet ve bu zihniyetin sivil tetikçileri güçlü olduğu sürece öğretmen ve tüm devlet memurlarının sözleşmeli yapılarak iş güvencelerinin alınması söz konusu olacaktır.

 

TÜRK EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ

Son Haberler

DEVLET SIRRI MI GİZLİYORUZ?

Genel Başkanımız Talip Geylan, kimi il müdürlüklerinin yönetici atama sözlü mülakat sonuçlarını şeffaf listeler...

MEB’E BAĞLI RESMİ OKUL VE KURUMLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMEN ÇOCUKLARI MAĞDUR EDİLMESİN!

Bilindiği üzere, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nun Başvuru...

İKİNCİ İLLER ARASI YER DEĞİŞİKLİĞİ HAKKI VERİLSİN!

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nca “2025 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme”  duyurusu 12.05.2025 tarihinde yayımlandı. Bu duyuruya göre bu yıl sıraların çalıştırılması usulü uygulanmaktadır. Söz konusu takvim gereğince; İl içi yer değiştirmeler 21.05.2025 tarihi itibariyle tamamlanmıştır. Sıraların çalıştırılması usulü sistemi ise 22.05.2025 ve 12.08.2025 tarihlerinde olmak üzere iki defa uygulanacaktır.

ACİL EK ZAM VE REFAH PAYI İSTİYORUZ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ek zam ve refah payı konusunda çağrıda bulundu. Genel...