Şu konu detaylı olarak tartışılmalı ve gündeme getirilmeli; Her mali yıl sonunda, o yıl içerisinde yapmış olduğumuz harcamalara ait faturaları satır satır işleyerek mutemetlere veriyor ve vergi iadesinden faydalanıyoruz. Bu işlem esnasında devletin yapmış olduğu emekli ve çalışan ayırımının gerekçesi anlaşılabilir değildir. Şöyleki;
1- Emekliler yemeği pişirerek yiyor da çalışanlar çiğ olarak mı yiyor? (Tüp fişi çalışanlara geçmez )
2- Emekliler, seyahat esnasında yararlandıkları özel otobüs şirketlerinin biletlerini ibraz edebiliyorlar. Çalışanları gidecekleri yere vinç filan mı götürüyor? (Biletler çalışanlara geçmez)
3- Herkes temizlenme hakkına sahip de memurlar mı temizlenme hakkına sahip değil?
Pis mi olalım? Devlet neden, çalışanlarının temiz ve bakımlı olmalarını da istemiyor. Çünkü her türlü temizlik malzemesi harcaması, çalışanların vergi iadesinde kapsam dışı. Bu durumda sakal traşı olmamızı ya da saçlarımızı yıkamamızı devlet nasıl isteyebiliyor ki? Sakal traşı olmayalam mı? Bunları da geçin ellerimizi dahi yıkamak lüks. Yanlış bilmiyorsam bunların çoğundan hâlâ % 18 KDV alınıyor. Kılık – kıyafet yönetmeliğinde çalışanın temiz, ütülü, traşını olmuş ve bakımlı olmasını isteyeceksin, vergi almaya gelince % 18’ lik lüks vergisi alacaksın; ama vergi iadesine gelince bunlar kapsam dışı.
Bu çelişkinin artık giderilmesi gerekmiyor mu ?