4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu 04.04.2012 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün onayından sonra yürürlüğe girecek.
4 Nisan 2012 tarihinde akşam saatlerinde garip bir olay yaşandı. AKP Grup Başkanvekili ve bir grup milletvekili tarafından TBMM Başkanlığına bir önerge verildi. Önerge aynen şu şekilde.
“27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “toplu sözleşme primi” ibaresi “toplu sözleşme ikramiyesi” olarak değiştirilmiş, anılan fıkraya birinci cümlesinden sonra gelmek üzere “Bu ikramiye, anılan Kanunun 29 uncu maddesi uyarınca kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine temsilci vermeye yetkili her bir hizmet kolunda en fazla üyeye sahip kamu görevlileri sendikasına üye olanlara toplu sözleşme dönemi için yüzde otuz artırımlı olarak ödenir.” Cümlesi ve ek 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasına “28 inci” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ek 1 inci, ek 4 üncü” ibaresi eklenmiştir.”
Bu teklifin ne anlama geldiği açık olmasına açıktır ama bir de biz ne anlama geldiğini açıklayalım. Bu madde kabul edilmiş olsaydı, Kamu Sen’e bağlı sendikalardan Türk Büro Sen, Türk haber Sen, Türk Ulaşım sen üyeleri, Memur Sen’e bağlı Eğitim Bir Sen başta olmak üzere 7 hizmet kolundaki sendikanın üyeleri, KESK’e bağlı Kültür Sen üyeleri, yetkili sendika üyesi oldukları için toplu sözleşme ikramiyesini diğer sendika üyelerine göre yüzde otuz daha fazla alacaklardı.
Bu durumda, bu fazla ödemeden yaklaşık olarak, Kamu Sen’in 55 bin üyesi, Memur Sen’in 450 bin üyesi, Kesk’in 2500 üyesi faydalanacaktı. Örnek olarak; Türk Eğitim Sen üyesi her ay 15 TL toplu sözleşme ikramiyesi alırken, Eğitim Bir Sen’in üyeleri her ay 20 TL toplu sözleşme ikramiyesi alacaktı. Toplu sözleşme ikramiyesi zaman içinde arttıkça, yetkili sendikaların üyeleri ile, yetkisiz sendikaların üyeleri arasındaki, bu fark da açılacaktı.
Bu önergeyi veren milletvekillerine de yanlış bilgi verildiğini, kendilerine bütün sendikalar bundan faydalanacak denildiği bilgisine de ulaştık. Bu anlamda sayın milletvekilleri de bir sendika tarafından aldatılmıştır.
Böyle bir kanun çıkmış olsaydı, Memur Sen üyeleri birinci sınıf, diğer sendika üyeleri ikinci sınıf vatandaş muamelesine tabi tutulacaktı. Durumu haber alan Genel Başkanımız İsmail KONCUK aynı gün akşam 20:00’da TBMM’ye gidip, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’le görüşerek, böyle bir teklifin kabul edilemez olduğunu, bir sendikaya kanat takarak uçurmak anlamında büyük bir ayrımcılık olduğunu anlattı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüştü. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin de girişimleri, AKP Grup Başkanvekilleri ve Sayın Faruk Çelik’le görüşmeleri, Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Konya Milletvekili Mustafa Kalaycının girişimleri ile AKP Grubu önergenin ne anlama geldiğini anlayarak büyük bir yanlıştan geri dönmüş, nasıl bir tezgahın kurulmaya çalışıldığını anlamışlar ve önergelerini geri çekmişlerdir. Emeği geçenlere Türkiye Kamu Sen olarak teşekkür ediyoruz.
Diğer sendikaların üyelerini istifaya özendirmeye ve kendilerine üye yapmaya yönelik bu ahlaksız teklif hangi sendikanın şeytanca fikridir, bunu tahmin edemeyecek bir tek kamu çalışanı herhalde yoktur. Her türlü ahlaksızlığı ahlak edinmiş, iftira atmaktan bile çekinmeyen, toplumu ve kamu çalışanlarını sürekli aldatarak bilgi kirliliği yaratan, kamu çalışanlarını üç beş kuruşa tenezzül edecek insanlar gibi değerlendiren bu malum zihniyeti, Allaha ve kamu çalışanlarının izanına havale diyoruz. Allah bunları ıslah etsin.
TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL MERKEZİ