Ana SayfaHABERLERMevzuatUZMAN ÖĞRETMENLİKLE İLGİLİ ACİLEN YASAL DÜZENLEME YAPILSIN….

UZMAN ÖĞRETMENLİKLE İLGİLİ ACİLEN YASAL DÜZENLEME YAPILSIN….

      

Uzman öğretmenlik konusunda  Danıştay 2. Dairesince verilmiş lehe bir karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca verilen 2010/2397E ve 2013/1123K sayılı karar ile bozulmuştu. Anılan kararda "…sınav kazanmış olma, yüksek lisans veya doktora yapmış olmanın da tek başına atanma kriteri olarak belirlenmesi hukuken olanaklı değildir. Bu nedenle, uzman veya başöğretmenliğe atanma konusunda Anayasa mahkemesi kararı sonrasında oluşan boşluğun yargı içtihadıyla doldurulmaya elverişli olmadığı ve konunun yasa koyucu tarafından yapılacak yasal düzenleme ile açıklığa kavuşturulması gerektiği açıktır. …uzman öğretmenliğe atanma konusunda Anayasa mahkemesi kararı sonrasında oluşan boşluk nedeniyle konunun yasama organınca yeniden düzenlenmesi ve yasada çerçevesi belirlenmesi halinde başarı sıralamasına ilişkin ölçütlerin alt düzenlemelerde yer alması gerektiğinden, davacın uzman öğretmenliğe atanmamasına ilişkin işlemde sonucu itibariyle hukuka aykırılık bulunmamıştır. " denilmekteydi.      

 İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından bu dava sonucunda Danıştay 2. Dairesinin tam aksine yorum getirilmiş ve bu karar öğretmenlerin aleyhine verilmişti. Gelinen noktada açılan davaları sonuna karar takip eden ve öğretmenlerin davalarında haksız çıkmalarına uğraşan Milli Eğitim Bakanlığı aynı hassasiyeti Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararı uygulamak ve yeniden yasal düzenleme yapılması  hususunda  göstermemiş olduğu bir süreç yaşanmıştı.

Yasal düzenleme yapılması gerekliliği vurgusuyla hukuki süreç, eğitim çalışanları aleyhine Danıştay İDDK’ca bitirilmiştir. İDDK kararı ile uzmanlık konusunda dava açan eğitim çalışanları esas itibarıyla haksız bulunmamış ancak yargıya taşınan uzmanlık taleplerinin yasal düzenleme yapılmak suretiyle karşılanması gerektiğine hükmedilmiş olduğundan, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda gerekli yasal düzenlemelerin acilen yapılarak, öğretmenlerimizin  daha fazla maddi ,manevi mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesi hususunda Başbakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Türk Eğitim-Sen olarak yazılı başvuruda bulunduk.

 

Başbakanlık Makamına yazdığımız yazı için tıklayınız (  )

TBMM Başkanlığına yazdığımız yazı için tıklayınız (  )

 

 

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi