26 EYLÜL TÜRK DİL BAYRAMININ 75. YILI KUTLU OLSUN

26 eylül 1932 ‘de toplanan I. Türk Dil Kurultayında Halit Fahri (Ozansoy)’nin önerisi ile her yıl 26 eylül gününün " Türk dil bayramı" olarak kutlanması kabul edilmiştir.

Atatürk, öncülüğünü yaptığı çağdaşlaşma hareketinde, dil bağımsızlığını, siyasal ve milli bağımsızlığın ayrılmaz parçası olarak değerlendirip, dilimizin başka dillerin etkisinden kurtarılması yönünde çalışmalar başlatmıştır.

"Türk Milletinin dili, Türkçe’dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk dili Türk Milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakını, ananelerini, hatıralarını, menfaatlerini, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk Milletinin kalbidir, zihnidir." sözleri ile Atatürk, dile verdiği önemi ve Türk dilinin Türklüğün en temel taşlarından biri olduğunu en açık bir şekilde ifade etmektedir.

Dil, Bir arada yaşayan insanların birbirlerini anlama, tanıma ve düşüncelerini paylaşabilme özelliğine de sahiptir.

Bu arada, Kosova Meclisi’nin; "Kosova’nın tarihi dokusunun, toplumsal yapısının ve sosyal hayatının korunması ve idamesine verilen önemi gösterdiği" gerekçesi ile Türkçe’yi Prizren’de resmi dil olarak tanıması da memnuniyet verici bir karar ve bizim için de önemli bir örnek olmuştur.

Günümüzde ise, Ülkemizde maalesef Türkçe’nin kullanımına gereken duyarlılık ve özen gösterilmemektedir.

Unutulmamalıdır ki, kültürümüzün evrenselliği ve Milletimizin saygınlığının artması, Türkçe’nin yaşayan bir dil olarak gelişimini sürdürmesiyle mümkün olacaktır.

Dilin kullanımını ve gelişimini doğrudan etkileyen yazılı, sözlü ve görsel basınımız, sorumluluklarının bilinciyle, dil kullanımına özen göstermeli, dil yanlışlıkları yapmamalıdır.

Tüm bireylerin, Türkçe’mizin doğru ve etkili kullanımı konusunda duyarlı olması, yabancı sözcüklerden arınmış konuşma ve yazı dilini kullanması ve bu konuda eğitimin yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır.

Bir milletin, ekonomik, siyasal, kültürel bağımsızlığını ve dünyadaki şerefli yerini korumasının, benliğine sahip çıkması, dilini yaşatması ve geleceğe taşımasıyla mümkün olacağı unutulmamalıdır.

Yeni bir Anayasa tartışmaları içerisinde, Türkçe dışındaki dillerle de eğitim öğretim yapmanın GÜNDEME TAŞINMAYA ÇALIŞILDIĞI BUGÜN, TÜRK DİL BAYRAMININ 75.YILINI en içten duygularla kutlamak daha bir önem kazanmıştır. TÜRK DİLİNE SAHİP ÇIKMAK TÜRK MİLLETİNİN GELECEĞİNE, GELECEKTE VAR OLMASINA SAHİP ÇIKMAKTIR. KUTLU OLSUN!

Son Haberler

ÖMK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME

21 Aralık 2024 tarihli 32759 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ADAY ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ...

UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN TAZMİNATLARI OCAK AYINDA YATIRILSIN!

Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, 17-18.12.2024 tarihleri arasında Bilecik ve Eskişehir’de temaslarda bulundu.

KAMU ÇALIŞANLARI EKONOMİK AÇMAZA SÜRÜKLENMESİN!

Genel Başkan Yardımcımız Selahattin Dolgun, 18-19 Aralık 2024 tarihinde Afyonkarahisar ve Kütahya’da bir dizi temaslarda bulundu.

TARLADA İZİ OLMAYANIN HASATTA YÜZÜ OLMAZ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcımız Selahattin Dolgun ile birlikte  13-14 Aralık 2024 tarihlerinde Ordu ve Trabzon’da ziyarette bulundu.